Information

Vem är Majken?

Ja vem är då jag? Jag heter Majken och bor i ett litet samhälle utanför Umeå.
Min stora passion här i livet är som du säkert upptäckt växten Hoya, allmänt känd som porslinsblomma.
Jag är 37 år, har 3 barn och är sambo med den minstes pappa. Just nu pluggar jag på Umeå Universitet på biomedicinska analytikerprogrammet och min förhoppning är att få jobba på labb när jag blir stor.

Min Hoya-historia

Min första Hoya fick jag i inflyttningspresent av en kompis år 2000.
Då visste jag inte ens vad de där 4 fula bladen var för någon sorts blomma och kompisen förklarade tålmodigt att det var en porslinsblomma och att den skulle växa till sig och bli stor snabbt.
Hm ok… De 4 fula bladen stod och tjurade i nästan 1 år i sin ampel ute i min farstu men sen när våren kom så började den växa med full fart och min fd. svärmor berättade så snällt att det var en carnosa.
Senare det året blommade den för första gången och jag blev kär i just den plantan men inte tänkte jag över att det skulle kunna finnas flera andra sorters porslinsblommor.

Det upptäckte jag först 2002 då jag såg en annons på Odla.nu.
Jag svarade på annonsen och 4 små sticklingar kom hem till mig i brevlådan.
Idag minns jag tyvärr inte vem det var jag köpte dessa av men hon var snäll och hjälpte mig med några nybörjarhoyor.
Dessa var australis, incurvula (brevielata), shepherdii och diversifolia. I denna veva förstod jag även att porslinsblomman egentligen hette Hoya och att det fanns otaliga sorter av dem, dock förstod jag inte helt vidden av det som komma skulle.

Året efter (2003) upptäckte jag Tradera men redan innan dess hade jag fått tag i en hel del sticklingar genom annonser på odla.nu och genom Tradera upptäckte jag en Hoya e-postlista och att det där fanns fler som var lika tokig som jag och samlade på dessa trevliga blommor.
För första gången så träffade jag folk som förstod min förtjusning och glädje när en av sticklingarna växte eller någon planta blommade. Ack så skönt detta var!! Jag behövde inte längre klassas som sinnessjuk :-)

År 2004 gick flyttlasset från lilla Hyltebruk upp till det ännu mindre Täfteå (15 km norr om Umeå) på grund av kärleken.
Hoyorna blev nerpackade i flyttlådor och i lastad i flyttlastbilen.
Jag var lite orolig eftersom flytten gick i november och som vi alla vet är det ju inte årets varmaste månad men det gick faktiskt över förväntan och det var inte många hoyor jag förlorade pga. den resan.
Däremot att få de små liven att överleva vintern var en helt annan femma.
Samlandet har fortsatt och numera är jag stolt ägare av ca 150 olika arter.

Till sidans början

Copyright © Majken Schobius